CAMERA OBSCURA  Maldegem

CAMERA OBSCURA Maldegem

INFO LINKS PERS

INFO LINKS PERSGeplaatst door Ryheul Noël 25 feb, 2012 15:55

CAMERA OBSCURA Maldegem op FACEBOOK -> http://www.facebook.com/cameraobscura.maldegem

°
S8-IL-3197 Titel eerste archieffilm 'Maldegem 1969' (film super8).

50 jaar geleden. Een beetje nostalgie. De filmtitel van de eerste archieffilm 'Maldegem 1969'.

Met de dankbare hulp van Jozef Van Hoestenberghe van het weekblad Vrij Maldegem filmde Camera Obscura de filmtitel voor de eerste archieffilm 'Maldegem 1969'. Toen rolde de filmtitel als frontpagina uit de drukpers van het weekblad Vrij Maldegem.

Archieffilm 'Maldegem 1969' was de eerste in een reeks van tien jaarlijks met Maldegemkermis terugkerende archieffilmen die in de kermisweek in de zaal De Gilde werden vertoond. Een filmverhaal van gebeurtenissen om en rond de toren van Maldegem. De eerste archieffilm 'Maldegem 1969' bracht de gebeurtenissen van Maldegemkermis 1968 t.m. Maldegemkermis 1969.

Tot 1978 werd elk jaar in de kermisweek een archieffilm gebracht. Van 1968 tot 2006 werd met een super8-camera op super8-film gefilmd. Na het verdwijnen van de super8-film wordt vanaf 2007 met een videocamera gefilmd.

Met Maldegemkermis 2018 wordt de spreekwoordelijke cirkel rond gemaakt. 50 jaar is Camera Obscura dan voor honderd en een gebeurtenissen 'Al onder de weg van Maldegem' op weg geweest. Misschien is het dan ook een mooi moment om de camera aan de symbolische haak te hangen.

De cirkel is rond. Of niet? Camob.

Martina De Pauw: "Het waren allemaal mooie filmpjes we gaan dat missen dank u"

°

"Après nous le déluge"

Bijdrage van Camera Obscura aan de Week van de Amateurkunsten 2018

Van Madame de Pompadour zou de historische uitspraak "Après nous le déluge!" ("Na ons de zondvloed!") zijn, woorden die zij tegen Lodewijk XV gezegd zou hebben, toen deze zich na de nederlaag tegen de Pruisische koning Frederik de Grote in de slag bij Rossbach (1757) buitengewoon ongerust toonde. (bron: Wikipedia)

°
WM-IL-146 'Al onder de weg van Maldegem' gitarist Franky Viaene.
De opname 'Al onder de weg van Maldegem' met gitarist Franky Viaene en de groep Aduenté! werd gemaakt in 2010 ter gelegenheid van de kanaalfeesten bij Pomme Charelle op de wijk Strobrugge te Maldegem.

°
°
FOTO VAN DE WEEK - Foto © Copyrights John Maenhout
-> aanklikken: John Maenhout natuurfotograaf
http://users.telenet.be/johnmaenhout/index-NL.htm

Foto van de week: Donk. "Dag, Dorp. Dag,Vroeger." (Louis Verbeeck)

°

IL-2270 Archieffilm 'Maldegem 1977' in het journaal van AVS (film super8).
12 juli 1995.Ter gelegenheid van een bijzondere filmprojectie voor een goed doel op 11 juli 1995 in de Gilde te Maldegem kwam op 12 juli 1995 archieffilm 'Maldegem 1977' in het journaal van AVS. (film super8). Verslag: Els Van Heuverzwyn. Camera: Lieven Vanoverbeke.

°
IP-272 AVS TV 'De Zeeuw van Vlaanderen 5 augustus 2007'.
Op 5 augustus 2007 kwan de regionale televisie AVS op bezoek bij Camera Obscura voor het programma 'De Zeeuw van Vlaanderen'. Verslag van Tineke Smet en cameraman Alex Teerlink.
© Copyrights bron embed code YouTube - reportage regionale televisie AVS.

°
In 2008 CAMERA OBSCURA IN BEELD BIJ AVS IN 'KIOSK'

IL-2682 In 2008 kwam TV AVS op bezoek bij Camera Obscura.
In 2008 kwam AVS Meetjesland TV op bezoek bij Camera Obscura.
Cameraman en verslaggever voor Kiosk was Tom Van Rompaey.

°
°
3-3-2015 CAMERA OBSCURA IN BEELD BIJ AVS IN 'ROND DE TOREN'

Dinsdag 3 maart 2015 bracht reporter Peter Stuart van AVS in 'Rond de toren' Camera Obscura in beeld.

Reporter Peter Stuart van AVS 'Rond de toren':
" ... Camera Obscura is de imposante collectie van Noël Ryheul, waar je een overzicht vindt van meer dan 150 jaar fotografie en meer dan 100 jaar film. Maar noem camera obscura geen museum. ..."
© Copyrights bron regionale televisie AVS

°
IP-184 Partridge BBC News A Teerlinck cameraman BBC UK AVS.
- 8 november 2010
Kris Partridge van BBC News en Alex Teerlinck cameraman bij de BBC en AVS op bezoek bij Camera Obscura.
'This collection is most amazing...'
Op 8 november 2010 kwamen Kris Partridge engineer BBC News London en Alex Teerlinck cameraman bij de BBC UK en AVS op bezoek bij Camera Obscura. Kris Partridge schreef in het dagboek van Camera Obscura: '... this collection is most amazing...'

°
BRTN 'FIENACOLADA' BRACHT EEN BEZOEK AAN CAMERA OBSCURA
°
L I N K S - P E R S

Kinderkankerfonds vzw -> http://www.kinderkankerfonds.be/nl/Home_1.aspx

°

Cultuurraad Gemeente Maldegem -> http://cultuurraadmaldegem.weebly.com/

°


Erfgoedbank Meetjesland -> http://www.erfgoedbankmeetjesland.be/links

°
Erfgoedcel Meetjesland -> www.erfgoedcelmeetjesland.be

Facebook Erfgoedcel -> http://www.facebook.com/erfgoedcelmeetjesland

°

Ludo Goossens -> www.ludogoossens.be

° De week van Pol Veirman -> www.adegem.net/nieuws

°

vzw Stoomcentrum Maldegem -> www.stoomcentrum.be

°

PHT Photohistorisch Tijdschrift -> www.fotografica.nl

°

Marc Van Hecke sportfotograaf -> www.sportfoto.be

°
°
Al de door Camera Obscura Maldegem geplaatste filmpjes dragen onderaan in het beeld het label 'camera obscura maldegem'. Filmpjes die niet voorzien zijn van dit label werden niet door Camera Obscura Maldegem op de website geplaatst. Camera Obscura Maldegem draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor eventueel fout gebruik en/of misbruik.

°
°
IL-272 AVS - De Zeeuw van Vlaanderen 5 augustus 2007.
Op 5 augustus 2007 kwan de regionale televisie AVS op bezoek bij Camera Obscura voor het programma 'De Zeeuw van Vlaanderen'. Verslag van Tineke Smet en cameraman Alex Teerlink. - © bron embed code YouTube - reportage regionale televisie AVS - © Copyrights regionale televisie AVS

© bron: embed code YouTube - reportage regionale televisie AVS

°
"OPA IS EEN WANDELENDE CAMERA" - dixit kleinzoon Merlijn Ryheul

°

°
11 februari 2018 Kindercarnavalstoet.
Foto © Copyrights Donaat Hooft
°
7 februari 2018 Brico Cross.
Foto © Copyrights Marc Van Hecke sportfotograaf
°
29 januari 2018 - Cyclocross Jong Cycling Project.
Foto © Copyrights Marc Van Hecke sportfotograaf

°
20 oktober 2017 Dag van de jeugdbeweging.
Foto © Copyrights Lars Crommelinck Photography

°
21 oktober 2017 Herdenkingsplechtigheid Gidsen - Gidsenlaan Maldegem.
Foto © Copyrights Marie Jeanne de Clerck

°

MARIANNE POSMAN
© Copyrights Marianne Posman - Wakreporter - 30-4-2018

WAK 2018 ! Noël Ryheul haalt 500 000 kijkers voor zijn films !

We zijn trots op deze bekende Maldegemnaar die bijna 50 jaar lang alle evenementen in ons dorp vereeuwigde! Dank u wel Noël!

Noël Ryheul uit de Oude Aardenburgse Weg 29 filmt bijna 50 jaar alles wat onder de kerktoren van zijn geliefde dorp Maldegem gebeurde.
500 000 kijkers en elk kijker is gelukkig iemand te herkennen van de afgelopen halve eeuw ….
We herkennen een moeder aan de feesttafel, een buurman uit een vorig leven, een kind die intussen bij de derde leeftijd hoort, een directeur of een directrice van een school, collega’s die reeds lang zijn heengegaan, de inhuldiging of de begrafenis van een pastoor … de koster, de zaakvoerders van ’t centrum die samenkwamen bij een kermis of een feest …… Honderden, duizenden mensen passeren de revue …. We slikken eventjes, we pinken een traan weg maar we glimlachen …..
Pure nostalgie. Dank zij Noël Ryheul kunnen we nog eens nagenieten van ’t verleden, want niet iedereen had de mogelijkheid om films te maken.
Bij deze, dank u wel

Ook tijdens de WAK 2018 kan iedereen de filmpjes bewonderen van Noël Ryheul die reeds 50 jaar lang Maldegem en alle evenementen in beeld bracht!
- foto © Copyrights Marianne Posman - zaal Middelburg gemeentehuis - WAK 2018

Voor de Week van de Amateurkunsten 2018 werkt Camera Obscura mee met een permanente voorstelling van 241 archieffilmpjes over het voorbije jaar 2017.
De archieffilmpjes kunnen worden bekeken op het 3de verdiep van het gemeentehuis van Maldegem in de zaal Middelburg.
Alle filmliefhebbers kunnen van de deze filmvertoningen in het gemeentehuis genieten. In de sfeervolle, moderne zaal in de nok van een van onze torens konden reeds talrijke bezoekers genieten van een vleugje nostalgie!
Prachtige films over vele prominenten en gewone stervelingen in Maldegem.
Een ruim en boeiend aanbod voor een interessant publiek die met de glimlach van herkenning van de beelden kan genieten.


© Copyrights Nieuwsblad 2009:

Noël Ryheul is niet aan zijn eerste filmrol toe. Hij startte in 1968, bijna 50 jaar geleden, met een voorstelling over alles wat dat jaar in het dorp was gebeurd.
Vijftig jaar geleden liet hij alles zien wat in precies een jaar tijd in Maldegem opvallend was geweest. "Ik film nu bijna vijf decennia alles wat er in Maldegem gebeurt", zegt Noël. "Een stoet, een eerste communie, het carnaval, het verenigingsleven of zelfs een koninklijk bezoek. In 1969 heb ik voor het eerst de film 'Van kermis tot kermis' getoond. Ik heb dat tien jaar na mekaar gedaan. Nadien -het moet toen het einde van de jaren zeventig geweest zijn- ben ik meer rond bepaalde thema's beginnen filmen. Nu film ik bijvoorbeeld het carnaval weekend en dan nodig ik enkele weken later de mensen van het carnaval gebeuren uit om te komen genieten. Ik doe dat allemaal gratis. Het applaus is mijn ereloon.
De mensen zien genieten van de beelden, is voor mij de mooiste voldoening. Wanneer er toch mensen zijn die een vrijwillige bijdrage willen leveren, dat gaat dat rechtstreeks in een pot voor het Kinderkankerfonds. Ik wil daar zelf geen eurocent aan verdienen."
Naast het zelf filmen is Noël Ryheul ook een grote verzamelaar van alles wat met fotografie en film te maken heeft. Hij heeft ondertussen duizenden gadgets verzameld die met fotografie en film te maken hebben. Zijn museum 'Camera Obscura' is indrukwekkend.

In de Oude Aardenburgse Weg heeft hij zijn eigen museum 'Camera Obscura', ook al noemt hij het zelf liever geen museum. "Het is eigenlijk gewoon een verzameling van erfgoed van 100 jaar film en 150 jaar fotografie", gaat Noël verder. "Je ziet hier honderden verschillende fototoestellen: van de grote oude bakken die vroeger gebruikt werden, tot de moderne snufjes van nu. Ook beeldjes die iets met fotografie te maken hebben, verzamel ik. Ook daarvan heb ik er nu al honderden. Speciaal voor de kinderen heb ik ook meer dan 600 stukken speelgoed verzameld, ook allemaal iets te maken met film of fotografie. Regelmatig staan er mensen aan de deur die mij met een groot hart iets komen geven. Een mooi beeldje dat ze gekocht hebben op reis of een toestel dat ze niet meer gebruiken. Ik ben de mensen daar altijd zeer dankbaar voor."

Naast het filmen en verzamelen is ook het digitaliseren en archiveren een enorme klus. "Ik heb nu al meer dan 220 uur film verzameld. Elke scène zet ik op papier met wat uitleg. Wanneer ik op zoek ga naar een fragment met bijvoorbeeld Koning Boudewijn, dan tik ik gewoon die naam in en dan zie ik meteen dat ik op rol 67 op de 22ste minuut moet kijken.
Een enorm werk, maar wel nodig als je het overzicht wil bewaren", zegt de man. Er zijn ondertussen al honderden bezoekers in zijn filmzaal en museum langs geweest. Echte openingsuren zijn er niet, maar met een simpel telefoontje kan je een afspraak maken.
De scholen van Maldegem komen regelmatig langs. Ook verenigingen die een leuke en leerrijke daguitstap willen maken, kunnen bij Noël terecht. Hij vertelt dan op zijn eigenste sappige manier over de geschiedenis van de film en de fotografie.
Een aanrader! Info op 050 71 25 76 of www.camob.be. Bron Nieuwsblad 2009.

Na 50 jaar, met Maldegem kermis 2018 hangt hij de videocamera aan de kapstok. Wie dit reusachtig archief kan bewaren voor het nageslacht is voorlopig nog een mysterie. Het is een kostbare schat.
IMMERS HOEVEEL UREN, DAGEN EN WEKEN VAN ZIJN VRIJE TIJD HEEFT HIJ NIET DOORGEBRACHT OM MALDEGEM IN BEELD TE BRENGEN VOOR ZIJN DORPSGENOTEN EN DE NAKOMELINGEN?

© Copyrights Marianne Posman

°
Soundtrack archieffilmen Camera Obscura Maldegem
Om de muziekrechten geen geweld aan te doen worden de archieffilmen van Camera Obscura Maldegem voorzien van 'Al onder de weg van Maldegem' gespeeld door gitarist Franky Viaene. Camera Obscura Maldegem kreeg van Franky Viaene de toestemming voor het gebruik van de uitvoering. Waarvoor onze bijzondere dank!

© Copyrights
De archieffilmen foto's en tekeningen op de site van Camera Obscura Maldegem vallen onder de bescherming van het auteursrecht. Kopieën, aanpassingen, bewerkingen, wijzigingen van de archieffilmen foto's en tekeningen, geheel of gedeeltelijk, in welke vorm of op welke wijze dan ook zijn verboden, tenzij voorafgaand toestemming is verleend door de eigenaar van het auteursrecht.

Foto © Copyrights Marc Van Hecke sportfotograaf

°
-> WWW.CAMOB.BE -> MAP [INFO LINKS]

WM-IL-146 'Al onder de weg van Maldegem' gitarist Franky Viaene.
IL-2270 Archieffilm 'Maldegem 1977' in het journaal van AVS (film super8).
IP-272 AVS TV 'De Zeeuw van Vlaanderen 5 augustus 2007'.
IL-2682 In 2008 kwam TV AVS op bezoek bij Camera Obscura.
IL-272 AVS TV - De Zeeuw van Vlaanderen 5 augustus 2007.

°
°

Map [INFO LINKS FACEBOOK PERS] bijgewerkt op 17 september 2018

°
°

CODE IL - CR 3-9-2018

°